Vanaf 1 december start in Rotterdam een pilot voor een deelsysteem van herbruikbare koffiebekers. Bij espressobar Man Met Bril Koffie, bakker Bas Bakt en lunchroom Picknick kan je vanaf dan gebruik maken van een herbruikbare statiegeldbeker. Dat komt als geroepen. Hoogleraar gedragsverandering aan de Radboud Universiteit Rick van Baaren noemde koffie to go halen al het nieuw uitje. De prullenbakken in binnensteden zitten overvol met to go-bekertjes, achtergelaten door wandelaars die onderweg een drankje afhalen.
Steeds meer koffie to go
Koffie to go is hot. Het Nationaal Onderzoek Horeca uit 2017-2018 liet al zien dat het gebruik van koffie to go in 10 jaar tijd maar liefst is verdubbeld van 22% naar 44%. De koffiebar wint aan populariteit. Door de komst en sterke groei van ketens als Starbucks is koffie to go nog meer in een stroomversnelling gekomen.
"Nu ons leven er anders uitziet door de COVID-pandemie halen we misschien geen koffie reizend naar onze studie of kantoor, maar is de koffie to go een uitje geworden. Nu we niet meer in onze favoriete koffiezaak kunnen zitten halen we ons favoriete warme drankje om mee te nemen, voor tijdens een wandeling in de zon of als pauze tijdens de thuiswerkdagen. Al deze to go koffies zorgen voor een behoorlijke hoeveelheid afval, alle bekers en plastic deksels verdwijnen na een kwartiertje in de prullenbak. Dat moet hoognodig veranderen!" - Martine Nederveen, initiatiefnemer.
Op weg naar de nieuwe economie: leren door te doen
Eind november start de eerste proefperiode van een herbruikbaar koffiebeker netwerk in Rotterdam. In Rotterdam bestaat nog geen systeem voor herbruikbare koffiebekers. Andere deelsystemen zoals de Felyx scooter zijn populair en laten potentie zien. In Duitsland en België wordt al met een dergelijk koffiebeker systeem gewerkt, maar alleen met contant geld. We zullen hier aan de slag gaan met de bekers van het Belgische Billie Cup. Verder zullen we in Rotterdam werken met de app van PackBack. Juist door die technologie kun je van je koffie genieten zonder al te veel extra gedoe. Wanneer je een koffie bestelt, betaal je een euro statiegeld en die krijg je van PackBack weer terug nadat je je beker hebt ingeleverd. Het systeem is dus helemaal gratis voor de koffiedrinker én je kan nooit meer je eigen herbruikbare beker vergeten!
De initiatiefnemers verwachten zo een goed alternatief te bieden voor de gemakkelijke optie van wegwerpmateriaal. Dat moet duidelijk worden door simpelweg te gaan beginnen en te leren van de bevindingen van de gebruikers en data.
"Door een systeem met herbruikbare bekers te realiseren, schuiven we van een economie waar eenmalig wordt betaald voor 100% afval, naar een economie waar veelvuldig wordt betaald voor het hergebruiken van een product. En dat zonder extra gedoe." - Berend van Zanten, co-founder Groenemorgen.
PackBack
PackBack is een Rotterdamse start-up met een missie om de miljoenen kilo's afval uit de afhaal- en bezorg markt te elimineren. Door hun tech-enabled netwerk wordt het circuleren van to-go verpakkingen simpel en betaalbaar. Restaurants en espressobars krijgen een complete, hassle-free service voor luxe herbruikbare verpakkingen. Zonder meer te betalen dan voor een wegwerp variant.
In juni 2020 is PackBack al gestart met herbruikbare maaltijdverpakkingen. Wat toen ook als pilot begon mondde uit in een technologie die breed inzetbaar is voor andere herbruikbare producten. Hun technologie wordt gebruikt voor het afvalvrije bakkie, maar binnenkort ook toegepast in andere steden voor maaltijdverpakkingen.
"Door herbruikbare koffiebekers te laten aansluiten op ons netwerk, kunnen wij onze impact vergroten en uiteindelijk de transitie naar een circulaire economie laten versnellen." - Tristan Algera, co-founder van PackBack.
Meedoen?
Mocht je naar aanleiding van dit bericht interesse hebben om deel te nemen aan de pilot in Rotterdam of willen meebouwen een deelsysteem in een andere stad mail dan naar berend@groenemorgen.org of kijk op packback.app/faq om contact op te nemen.
Achtergrondinformatie
Referentie naar het Nationaal Horeca Onderzoek: https://www.horecava.nl/inspiratie/pas-op-hot-de-opmars-van-koffie-to-go-en-andere-feiten-uit-het-nationaal-horeca-onderzoek-2017-2018/
Referentie naar het artikel over koffie to go als Nederlands favoriete uitje https://nos.nl/artikel/2355773-thuisblijfadvies-massaal-genegeerd-koffie-to-go-halen-is-het-nieuwe-uitje.html
Comments